ساماندهی تحقیق
تمرکز اصلی این پایاننامه بر مسئولیت کیفری اشخاص حقوقی است که قائل شدن مسئولیت کیفری برای اشخاص حقوقی با تحولات بسیاری در حقوق کیفری کشورمان همراه بوده که گرایش بیشتری هم به سمت عدم قبول مسئولیت کیفری توسط این افراد دارد. در فصل اول به بیان مسئله، تعریف متغیرها، اهداف و کاربردها، سابقه و پیشینه تحقیق، روش تحقیق و … پرداخته شده است. در فصل دوم مفهوم مسئولیت، انواع مسئولیت که شامل مسئولیت مدنی و اخلاقی، مسئولیت قراردادی و قهری، مسئولیت کیفری و تاثیر آنها بر اشخاص حقوقی میباشد. هم چنین مبانی مسئولیت که بیشتر نظریهی تقصیر و نظریه خطر است در فصل سوم به تعریف اشخاص حقوقی و دادن شخصیت به آنها و مبانی مسئولیت کیفری اشخاص حقوقی پرداخته شد. در فصل چهارم هم به مسئولیت کیفری اشخاص حقوقی در حقوق کیفری ایران که بررسی در قانون کیفری و هم چنین قانون مجازات 90 و سایر قوانین مصوبه مربوطه و سیر تحول قانونگذاری است و فصل پنجم هم که شامل نتیجهگیری و ارائه پیشنهادات و راهکارهای ارائه شده برای جلوگیری از ارتکاب جرایم رایانهای اشخاص حقوقی و قانونگذاری درست برای این جرایم است.
1-10- تعریف اصطلاحات
- مسئولیت کیفری: قائل شدن کیفر و مجازات برای اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی که در قانون ما نیز برای شخص حقوقی پابهپای شخص حقیقی کیفر شناخته شده است.
- اشخاص حقوقی: دستهای از افراد انسانی یا موسسهای از موسسات تجاری یا خیریه و امثال آنها که قانون به آنها شخصیت میدهد یعنی برای آنها حقوق و تکالیفی شبیه به حقوق و تکالیف انسان تا جایی میسر است قائل میشود.
- مسئولیت کیفری اشخاص حقوقی: قائل شدن مسئولیت و به الطبع مجازات کیفری بر شخص حقوقی که در نگاه اول کمی غیرممکن است و البته قبول آن هم در سیستم قانون گذاری کشور ما پروسه طولانی داشته است.
- شرکتهای تجاری: این شرکتها از گروهی از افراد تشکیل میشود که اموال یا خدماتی را به منظور فعالیتهای اقتصادی مشترک و تحصیل سود و منفعت و تقسیم منابع بین خود در میان میگذارند شرکتهای تجاری دارای اقسام متعددی است که در قانون تجارت ایران پیشبینی شده و برای آنها شخصیت حقوقی قائل شده است و طبق ماده 20 قانون تجارت ملزمند خود را تحت یکی از عناوین هفتگانه شرکتهای تجاری در آورند. (عظیمی،1372).
- موسسات غیرتجاری: کلیه موسسات و تشکیلاتی هستند که برای مقاصد غیرتجاری از قبیل امور علمی، ادبی، سیاسی، مطبوعاتی، فرهنگی، امورخیریه و غیره تشکیل میشود اعم از آن که تشکیل دهندگان آن قصد انتفاع داشته باشد یا نداشته باشد و میتوانند هر نامی انتخاب کنند فقط طبق ماده اول آییننامه ثبت موسسات غیرتجاری از انتخاب عناوین دولتی محروم هستند.
- تقلب اینترنتی: به هرگونه عمل فریبکارانه یا تقلب آمیزی اطلاق میشود که از طریق استفاده از اینترنت انجام میگیرد و یا براساس فناوریهای پشتیبانی دهندهی اینترنت هدایت میشود دامنه این تقلبها شامل اقداماتی است که به سرعت نمیتوان آنها را با عنوان تقلب در محیط اینترنتی شناسایی کرد از قبیل اختلاس از حسابها که دسترسی به اطلاعات آنها از طریق نام الکترونیکی یا اینترنت امکانپذیر است یا دزدیدن اطلاعات مهم و حساس از پایگاههای الکترونیکی با استفاده از منابع در دسترس این موضوع به مفهوم وسیعتر کلیه اقدامات فریبکارانه را که به فناوریهای وابسته به اینترنت مربوط میشود در برمیگیرد.فساد از به هم پیوستن سه عامل وجود انگیزه تخلف، فرصت انجام عمل و فقدان کنترلهای مناسب شکل میگیرد. (کرمی، 1384)
- حریم خصوصی اطلاعات: بهطورکلی امنیت متشکل از دو جز صحت (حفظ تمامیت) و محرمانگی است مقوله امنیت در فضای مجازی را در سه حوزه امنیت دادهها، امنیت اطلاعات و امنیت شبکه مورد بررسی قرار داده امنیت یک پدیده بدان است که کسی بدون رضایت دارنده و صاحب اختیار آن پدیده بر آن وقوف نیافته و ابعاد آن برای دیگران مکشوف نگردد. (دبلون، 1387)
- دادهها: مجموعه ای از حروف، ارقام و هرگونه علامت، نشان و نمادی است که به وسیلهی رایانه مورد پردازش قرار می گیرد. که به آنها دیتا[1] گفته میشود و پس از پردازش در رایانه اطلاعات نامیده میشود.
- دادههای شخصی: هرگونه اطلاعات مستقیم و غیرمستقیم راجع به یک شخص حقیقی شناخته شده یا قابل شناسایی است که از طریق ارجاع به یک شماره شناسایی یا یک یا چند عنصر که ویژه آن شخص هستند صورت میگیرد برای تعیین اینکه آیا یک شخص قابل شناسایی است باید مجموعه عواملی را که میتوان منجر به شناسایی او شود یا در دسترس مسئول پردازش یا هر شخص دیگر قرار دارد در نظر گرفت پردازش اطلاعات شخصی هرگونه عملیات یا مجموعه عملیات است که صرف نظر از روشهای به کار رفته شده موضوع آنها دادههای شخصی باشد روشهای مورد استفاده میتواند شامل جمعآوری، ثبت، سازماندهی، نگهداری، انطباق یا اصلاح، استخراج، مشاوره، استفاده، ارسال از طریق انتقال، پخش یا هر شکل دیگر از دسترسی، مقایسه، برقراری ارتباط همچنین متوقف کردن حذف و تخری دادهها باشد (زرکلام، 1386)
- جرایم اینترنتی: قدم نخست در این خصوص و تعریف جرایم اینترنتی از سوی سازمان همکاری و توسعه اقتصادی[2] در سال 1983 برداشه شد که جرم کامپیوتری سوء استفاده از کامپیوتر شامل هر رفتار غیرقانونی یا غیرمجاز مربوط به پردازش خودکار و انتقال دادهها که سوءاستفاده از کامپیوتر به جای واژه حقوقی جرم استفاده شدهاست.
- سایبرسپیس: اثر فضا و اجتماع شکل گرفته توسط کامپیوتر شبکههای کامپیوتری و کاربران است یا توهم و تصور باطل توافقی که انسانها خلق کردهاند. جرایم در محیط سایبری هیچگاه در دنیای حقیقی دیده نمیشود و حقوقدانان در تلاشند تا سیاست حقوقی جدیدی برای مهار آنها تدوین کنند که امنیت ناکافی و طبیعت مجازی آن محیط مناسبی برای جرم است مثل جعل هویت فردی و ورود به حساب، سایبر ترور (علیه امنیت ملی و بینالمللی) مثلاً با تداخل در سیستم ناوبر هوایی باعث سقوط هواپیما میشود کامپیوتر توان بالقوه ارتکاب گونههای مرسوم و کلاسیک جرایم را به شیوه غیرمرسوم و بسیار جدی سوق میدهد. (زندی، 1389).
لینک بالا اشتباه است
:: بازدید از این مطلب : 652
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1