تحلیل و بررسی سبک نوشتاری متون طب سنتی فردوس الحکمه، الحاوی، کامل الصناعه الطبیه
استاد راهنما
دکتر حسین کیانی
شهریور 1392
برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده پایان نامه درج نمی شود
(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
چکیده
تحلیل و بررسی سبک نوشتاری متون طب سنتی
فردوس الحکمه، الحاوی، کامل الصناعه الطبیه
سبک شناسی که به بررسی شیوههای گوناگون بیانی و سبک نوشتاری متون مختلف میپردازد، در شناخت سبک دورههای گوناگون مؤثر بوده و شیوههای سبک ساز متون را نشان میدهد. این شیوهها که از آغاز تا پایان متن یک اثر به شکل قابل توجهی تکرار شده است در حقیقت کلیدهای اصلی ورود به متون بوده و در شناخت شیوهی نگارش نویسندگان کمک شایانی میکند و فهم مطالب این متون را آسان خواهد نمود.
هدف از این پژوهش بررسی سبک نوشتاری کتابهای فردوس الحکمه تألیف علی بن ربّن طبری (تاریخ وفات: 247 هـ . ق)، و الحاوی تألیف أبوبکر محمّد بن زکریای رازی (تاریخ وفات: 313 هـ . ق)، و کامل الصناعه الطبیه تألیف علی بن عباس مجوسی اهوازی(تاریخ وفات: 400هـ . ق) است. این کتابها از مهمترین و قدیمیترین کتابهای طبی سدههای نخستین هجری است که تأثیر به سزائی در شیوهی نگارش دیگر متون طبی داشته است.
برای دستیابی به شیوهی نگارش نویسندگان این کتابها، متن هر کتاب چند مرتبه با دقت مطالعه شد و سپس ترتیب انتقال مطالب و شیوههای بیان آنها مورد بررسی قرار گرفت.
یافتههای این پژوهش نشان میدهد که ویژگیهای سبک علمی در کتابهای مذکور رعایت شده است به گونهای که نویسندگان برای هر موضوع یک شیوه تا آخر کتاب به کار بردهاند و این همان چیزی است که در نگارش اسلوبهای علمی باید رعایت شود. طبری، رازی و اهوازی در تألیف کتابهای خود تقریباً از عناصر سبک ساز مشترک استفاده کردهاند چرا که متون علمی به هدف ایضاح نوشته میشوند، پس سبک آنها تفاوت چندانی با هم ندارد برخلاف متون ادبی که به هدف زیبایی شناسی نوشته میشوند.
به عنوان نمونه در بیان شکل مصرفی دارو در هر سه کتاب از اسلوب حال پیروی شده است.
واژگان کلیدی: طب سنتی، سبک شناسی، فردوس الحکمه، الحاوی، کامل الصناعه الطبیه.