فصل دوم
پیشینهی تحقیق
۲-۱- مقدمه
انسان به عنوان کاملترین موجود، دارای نیازهای متعددی است. او سراپا نیازمند آفریده شده است و همه زندگی او پیرامون نیاز میچرخد (آلیاتی و همایون، ۱۳۸۲).
انسان به مدد به کارگیری نیروهایی که در طبیعت وجود دارد به بهترین وجه وسایل رفاه و آسایش خود را فراهم کرده است. ولی آنچه مشهود است این است که تمدن ماشینی، علی رغم مزایا و خوبیهایش نه تنها نیکبختی و راحتی آدمی را تأمین نکرده است، بلکه درست به تناسب پیشرفت علوم مادی و فنآوری، ناراحتیهای فکری و روانی جدیدی را برای او به ارمغان آورده است. نخستین نتیجهای که در این باره گرفته میشود این است که مهمترین عامل نیکبختی و بهروزی انسان مربوط به درون خود اوست و نه بیرون او (صانعی، ۱۳۸۲).
بینمودترین انسان از نظر تاریخی دارای نمودی از مذهب است و اگر یک نظام الهی به وجود نمیآمد انسانها به فکر ساختن آن میافتادند. اگر او خدایی را برای پرسشتش نداشته باشد آن را خلق میکند؛ درخت، مجسمه، نیروهای اهریمنی، خورشید و آتش را میپرستند تا آرام بگیرند (کرمی و همکاران، ۱۳۸۵).
قرن ۲۱ از سوی برخی اندیشمندان «عصر دانایی»، جامعه اطلاعاتی و از سوی دیگران «عصر بازگشت به معنویت» نام گرفته است. در عصر دانش و اطلاعات، برتری با کسانی است که به بینشهای منسجم و تعیینکنندهای نسبت به جهان هستی، طبیعت و جامعه مجهز باشند، تا هدفهای انسانی را در چشم اندازی همهجانبه و واقعگرایانه بیابند. پژوهشهای مقطعی متعددی وجود دارند که نشان میدهند برگشت مردم به معنویت برای کسب حمایت و کنار آمدن با دردهایشان میباشد (ریپنتروپ[۱]، آلتیمر[۲]، چن[۳]، فانده[۴] و کفالا[۵]، ۲۰۰۵، ص ۳۱۲).
یکی از عواملی که کیفیت زندگی زناشویی را تحت تأثیر قرار میدهد سیستم ارزشی و اعتقادی همسران است. تشابه یا تفاوت باورها و ارزشهای زوج، پویایی زندگی زناشویی را تحت تأثیر قرار میدهد. این عناصر فرهنگی میتواند ناشی از طبقه، نژاد یا فرایندهای اجتماعیشدن باشد. در میان این عناصر نقش مذهب بسیار مهم میباشد (زولینگ[۶] و همکاران، ۲۰۰۶). از طرفی مطالعات انجام شده در زمینه روانشناسی مذهبی حاکی از آن است که جهتگیریهای مذهبی افراد و روابط میان فردی آنها با یکدیگر ارتباط دارد (استراهان[۷]، ۱۹۹۶).
[۱] Rippentrop, A.E
[۲] Altmaier, E.M
[۳] Chen, J.J
[۴] Found, E.M
[۵] Keffala, V. J.
[۶] Zulling, K.J
[۷] Strahan, B. J
لینک بالا اشتباه است
:: بازدید از این مطلب : 774
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0