بیمه از نظر اقتصادی
پیشرفت بیمه با توسعه اقتصادی کشور مقارن است. ترمیم وضع اقتصادی یک کشور و افزایش مبادلات و ترقی سطح زندگی و توسعه سرمایهگذاری موجب پیشرفت بیمه در آن کشور میشود و پیشرفت و اشاعه بیمه نیز به بهبود وضع معیشت افراد کشور و حفظ ثروت ملی و تشکیل پساندازهای بزرگ کمک میکند. در صورتی که اقتصاد یک کشور متکی به بیمه و تأمین ناشی از آن نباشد، اقتصاد در معرض تهدید خطرهای بیشماری است. (آیت کریمی, ۱۳۸۰)
بهطور خلاصه کارکردهای بیمه عبارتند از:
حفظ ثروت ملی: نخستین و روشنترین اثر اقتصادی فعالیتهای بیمهای، حفظ اموال و تأسیسات متعلق به اشخاص یا دولت است که هر یک جزیی از ثروت ملی را تشکیل میدهند. صاحبان اموال و تأسیسات در مقابل تحصیل تأمین بیمهای ناگزیرند بهطور مستمر حق بیمهای پرداخت کنند و این خود رقم بالایی به هزینههای آنها میافزاید. ولی این اطمینان برای آن است که در صورت تحقق خطر مورد انتظار لطمهای به دارایی و گردش عادی دستگاههای آنان وارد نخواهد شد و خسارتهای وارده را بیمهگران جبران میکنند.
تضمین سرمایهگذاریها: توسعه اقتصادی کشور در گرو سرمایهگذاریها جدید است. سرمایهگذاریهای جدید در صورت ممکن است که منابع سرمایه در دسترس باشد. همچنین وسایلی برای حفظ سرمایهگذاری در مقابل خطرهای گوناگون که آنها را تهدید میکند وجود داشته باشد. خطرهای مختلفی که سرمایهگذاریها را تهدید میکند عبارتند از:
- خطرهای اقتصادی مانند بحرانهای اقتصادی، تورم و تغییرات نرخ برابری ارزها
- خطرهای طبیعی و فاجعهآمیز مانند سیل، طوفان و زلزله
- خطرهای انسانی مانند آتشسوزی و تصادف اتومبیل
ایجاد اعتبار و توسعه مبادلات: موسسههای بینالمللی ضمن ایفای نقشی که در توسعه سرمایهگذاری و تثبیت وضع مالی واحدهای اقتصادی دارند، به طرق مختلف به ایجاد و افزایش اعتبار و توسعه مبادلات ملی و بینالمللی کمک میکنند. این کمک ممکن است به طور مستقیم و بهوسیله یک نوع بیمه که به بیمه اعتبار معروف است، صورت گیرد. در اینصورت بیمهگر مانند یک ضامن در مقابل بستانکار ایفای نقش میکند که متعهد است به جای بدهکاری که از انجام تعهد خود استنکاف کرده، مبلغ بدهی را بپردازد و یا اینکه خطر موضوع بیمه از خطرهای غیرتجاری مثل انواع خطرهای طبیعی باشد. بیمهگر ضمن اینکه متعهد به پرداخت خسارت در صورت وقوع خطر موضوع بیمه میشود، چون موقعیت مالی بیمهگذار را تثبیت میکند، بنابراین بهطور غیرمستقیم اعتبار او را در مقابل بستانکاران و افراد طرف معاملهاش تقویت مینماید.
توسعه سرمایهگذاریها: در تمام انواع بیمه، حق بیمه اصولاً از قبل دریافت میشود. بنابراین موسسههای بیمه قبل از آنکه خسارتی بپردازند، حق بیمه دریافت میکنند. حق بیمههای دریافت شده وجوه هنگفتی را تشکیل میدهد. این وجوه که در اختیار شرکتهای بیمه است و اصطلاحاً “ذخایر فنی” میگویند، میتواند از راههای مختلف به کار گرفته شود. ذخایر فنی مجموع شرکتهای بیمه در یک کشور میتواند به حدی باشد که نحوهی به کار افتادن آن، اثر قطعی در وضع اقتصادی آن کشور داشته باشد.
تاثیر بر موازنه ارزی: بیمه اتکایی یعنی توزیع جهانی ریسک. سازوکار آن این است که هر شرکت بیمه میتواند با توجه به امکانات مالی خود تا حد معینی خطر قبول کند. بنابراین تمام بیمهگران، ناگزیرند یا از قبول موارد بیمه با ارزشهای زیاد خودداری کنند یا برای هر مورد بیمهای اعم از بزرگ و کوچک (از نظر ارزش)، بیمهنامهای صادر و آن قسمت از ارزش مورد بیمه را که مازاد بر ظرفیت آنهاست به بیمهگران دیگر واگذار کنند. این عمل “بیمه اتکایی” است. طبیعی است که قسمتی از حق بیمه نیز متناسب با مبلغ واگذار شده باید به بیمهگر اتکایی پرداخت شود. ممکن است بیمهگر اتکایی یک شرکت بیمه داخلی باشد؛ ولی در مواردی که ارزش مورد بیمه بسیار زیاد است یک یا چند بیمهگر اتکایی بازار داخلی نمیتوانند تعهد کافی به بیمهگر صادرکننده بیمهنامه بدهند و این بیمهگر ناگزیر به شرکتهای بیمه اتکایی خارجی مراجعه میکند. بنابراین نیاز به بیمه اتکایی برای هر کشوری قطعی است و به این ترتیب قسمتی از حق بیمهها به صورت ارز از کشور خارج میشوند.
سوالات یا اهداف پایان نامه :
- صندوق سرمایهگذاری مشترک بیمهای در بازارهای مالی قابلیت کاربرد دارد.
- صندوق سرمایهگذاری مشترک بیمهای موجب افزایش ظرفیت بیمه اتکایی میشود.
صندوق سرمایهگذاری مشترک بیمهای موجب افزایش ضریب نفوذ بیمه در کشور میشود.
برای دیدن جزئیات بیشتر ، خرید و دانلود آنی فایل متن کامل با فرمت ورد می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:
لینک بالا اشتباه است
:: بازدید از این مطلب : 556
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0