عنوان کامل پایان نامه : رضایت زناشویی زنان خوابگاه های دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی
۲-۵-۱۲- ب) تغییر، اصلاح و بازسازی طرحوارههای ناکارآمد اولیه
هدف اصلی طرحواره درمانی، تغییر یا بهبود طرحوارههاست. طرحواره، همان طور که گفته شد، مجموعهای از خاطرات، هیجانات، احساسات بدنی و شناختها هستند. بنابراین بهبود طرحواره باید به تغییر تمام ابعاد مربوط به طرحواره منجر شود. در اینرویکرد درمانیافرد یاد میگیرند سبک مقابلهای کارآمد را جایگزین سبک مقابلهای کارآمد را جایگزین سبک مقابلهای ناکارآمد کنند. بنابراین فرآیند درمان مبتنی بر مداخلات شناختی، عاطفی و رفتاری است. اغلب، تغییر طرحوارهها دشوار به نظر میرسد. طرحوارهها به سختی در فرآیند درمان تغییر میکنند. افراد در برابر تغییر آنهامقاومت میکنند. بنابراینمقاومت کوششیبرای حفظ یکپارچگی درونی و محافظت ازخود است. تغییر طرحوارهها احتیاج به اراده قوی، انضباط دقیق و تمرین زیاد دارد. افراد دردرمان با کمک درمانگر میتوانند نشانههای طرحوارهای را بشناسند و آنها را تغییر دهند. پس از بهبود طرحوارهها میتوانند به شیوهای سالم رفتار کنند و نگرش آنها نسبت به خود، دنیای اطراف و آینده و روابط بین فردیشان بهتر خواهد شد (یانگ، ۱۹۹۹).
در طرحواره درمانی درمانگر به فرد کمک میکند انتخابهای سالمتری انجام دهد و الگوهای رفتارهای خود آسیب رسان و مخرب زندگی خود را کنار بگذارد. فرد یاد میگیرد با تصویر سازی ذهنی و ایفای نقش در جلسه درمان و خانه رفتارهای جدید انجام دهد. افراد کم کم از سبکهای مقابلهای ناکارآمد به شیوههای مقابلهای کارآمد تغییر وضعیت میدهند.
سوالات یا اهداف پایان نامه :
هدف کلی: هدف کلی اینتحقیق بررسی اثربخشی درمان براساس رویکرد طرحواره- محور بر افزایش رضایت زناشویی زنان است.
هدف کاربردی: بهرهگیری از راهبردهای درمانی رویکرد طرحواره- محور به منظور تغییر و اصلاح طرحوارههای ناکارآمد زنان متاهل و کمک به توانمندی آنان در ایجاد، حفظ و افزایش رضایتمندی در زندگی زناشویی.