عنوان کامل پایان نامه : رضایت زناشویی زنان خوابگاه های دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی
۲-۵-۹٫ انواع طرحوارههای ناکارآمد اولیه
یانگ و همکاران (۲۰۰۳) باتوجه بهپنج نیازاساسی، پنج حوزه مربوط به طرحوارههای ناکارآمد اولیه که با این نیازها در ارتباطند را برمیشمرد. او برای هر حوزه چندین طرحواره خاص را شناسایی کرده است. اغلب افراد حداقل دارای دو یا سه طرحواره هستند. این طرحوارهها و حوزههای مربوط به هر کدام در زیر توضیح داده میشود:
۲-۵-۹- الف) حوزه اول: بریدگی و طرد
افرادی که طرحوارههایشان در این حوزه قرار دارد، نمیتوانند دلبستگیهای ایمن و رضایت بخشی با دیگران برقرار کنند. چنین افرادی معتقدند که نیاز آنها به ثبات، امنیت، محبت و عشق و تعلق خاطر برآورده نخواهد شد. خانوادههای اصلی آنها معمولا بی ثبات (رها شدگی/ بی ثباتی[۱])، بد رفتار (بی اعتمادی/ بد رفتاری[۲])، سرد و بی عاطفه (محرومیت هیجانی[۳]) طرد کننده (نقص/ شرم[۴]) یا منزوی (انزوای اجتماعی/ بیگانگی[۵]) هستند.
- رها شدگی/ بی ثباتی. در این طرحواره فرد احساس میکند پیوستگی خود را به زودی از دست خواهد داد و روابط نزدیک او با یک یا چند نفر به زودی به هم خواهد خورد. ممکن است فرد در دوران کودکی با مرگ یا طلاق والدین روبرو شده باشد. این طرحواره، زمانی به وجود میآید که والدین به نیازهای اولیه کودک در ابتدای زندگی توجهی نداشته و او را بیشتر در حالت تنهایی و انزوا نگه داشتهاند (به دلیل مشغله کاری والدین).
[۱] . abandonment/ instability
[۲] . mistrust/ abuse
[۳] . emotional deprivation
[۴] . defectiveness/ shame
[۵] . social isolation/ alienation
سوالات یا اهداف پایان نامه :
هدف کلی: هدف کلی اینتحقیق بررسی اثربخشی درمان براساس رویکرد طرحواره- محور بر افزایش رضایت زناشویی زنان است.
هدف کاربردی: بهرهگیری از راهبردهای درمانی رویکرد طرحواره- محور به منظور تغییر و اصلاح طرحوارههای ناکارآمد زنان متاهل و کمک به توانمندی آنان در ایجاد، حفظ و افزایش رضایتمندی در زندگی زناشویی.