عنوان کامل پایان نامه : رضایت زناشویی زنان خوابگاه های دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی
۲-۴-۴٫ تفکر و شناخت در رضایت زناشویی
تفکر و شناخت از مهمترین عوامل موثر بر رضایت زناشویی است. الیس[۱] (۱۹۸۹؛ به نقل ازموسوی، ۱۳۸۶) در کتاب خودتحت عنوان زوج درمانی براساس نظریه عقلانی- عاطفی، نقش تفکر را در بروز نارضایتی زناشویی مورد بحث قرار داده است. وی معتقد است که اختلال درروابط زناشوییناشی از برداشتی است که هر یک از زوجین درباره رفتار همسر خود دارند نه خود رفتار. در واقع برداشت زوج از رفتار یکدیگر بیش از خود رفتار در بروز خشم و دیگر هیجانها و تعاملهای آشفته در آنها موثر است. سه طبقه از پدیدههای شناختی در بروز اختلال در روابط زناشویی در اینجا مطرح است: الف) افکار خودکار: افکار خودکار، تصورات و افکاری هستند که در پشت یک رفتار قرار دارند و رفتار خاصی را موجب میشوند. به عنوان مثال آنچه که درذهن درفاصله بین محرک (مانند دیر آمدن همسر به خانه) و پاسخ (عصبانی شدن) میگذرد. ب) انتظار وقوع رویدادهای ناراحت کننده. ج) اعتقادات غیر منطقی و غیر واقع بینانه (بوکوم،[۲] اپستین،[۳] سایرز[۴] و شر،[۵] ۱۹۸۹).
بک (۱۹۷۶) نیز مشکلات زناشویی را از دیدگاه شناختی مورد بحث قرار میدهد و معتقد است که نوع تفکر و نگرش ما نسبت به مسائل مختلف است که موجب بروز اختلال در روابط زناشویی میشود. عواطف و احساسات هرگز مستقیما منتقل نمیشوند، برای انتقال آنها به کلمات، لحن صدا، اشارات صوتی و عمل و رفتار نیاز است. یکی از عواملی که میتواند موجب بروز مشکلاتی در روابط زناشویی گردد، برداشت اشتباه زوجها از همین اشارهها و حرکات یکدیگر است (موسوی، ۱۳۸۶).
[۱] . Eliss
[۲] . Baucom
[۳] . Epstein
[۴] . Sayers
[۵] . Sher
سوالات یا اهداف پایان نامه :
هدف کلی: هدف کلی اینتحقیق بررسی اثربخشی درمان براساس رویکرد طرحواره- محور بر افزایش رضایت زناشویی زنان است.
هدف کاربردی: بهرهگیری از راهبردهای درمانی رویکرد طرحواره- محور به منظور تغییر و اصلاح طرحوارههای ناکارآمد زنان متاهل و کمک به توانمندی آنان در ایجاد، حفظ و افزایش رضایتمندی در زندگی زناشویی.