دانشگاه اراک
دانشکده ادبیات و علوم انسانی گروه تاریخ
کارشناسی ارشد تاریخ ایران اسلامی
عنوان: بررسی تاریخ تشیع فراهان از آغاز تا استقرار دولت صفویه
استاد راهنما :
دکتر مجید حاجی بابایی
استاد مشاور:
دکتر امام علی شعبانی
برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده پایان نامه درج نمی شود
(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
چکیده
سرزمین فراهان، منطقه وسیعی در استان مرکزی است. یکی از رویدادهای مهم و قابل بررسی منطقه فراهان پیشینه مذهبی آن است. سیر ورود و گسترش مذهب تشیع در فراهان از آن جهت مهم است که با تمام جوانب زندگی فردی و اجتماعی و سیاسی و اقتصادی مردم منطقه در ارتباط است و به همین جهت در این تحقیق به تشیع منطقه پرداخته خواهد شد.
با بررسی عوامل اصلی ورود تشیع به منطقه می توان به عوامل چندی هم چون همجواری با قم که یکی از اولین کانون های تشیع ایران است و موقعیت جغرافیای منطقه به عنوان گذرگاه ارتباطی بین همدان و اصفهان و قم و عوامل فرهنگی و اجتماعی موثر در آمادگی ذهنی مردم که زمینه نفوذ این مذهب را مهیا می کرد، اشاره کرد.
تداوم تشیع در فراهان تا دوره صفویه که تشیع در ایران رسمی می شود با فراز و فرود هایی همراه است که علت ان را باید در نوع دیدگاه حاکمان منطقه به این مذهب، سیر مهاجرت علویان به این سرزمین و تبادلات فرهنگی بین فراهان با نواحی همسایه مثل قم و کرج ابودلف، جستجو کرد.
هدف این تحقیق نیز ان است که به بررسی هر کدام از عوامل مذکور و میزان تاثیر آنها بر تحولات مذهبی منطقه بپردازد تا عوامل موثر در تشیع منطقه را مشخص کند.
کلمات کلیدی : تشیع، فراهان، فرهنگ، مذهب
کلیات تحقیق
ارزش و اهمیت تحقیق (اهداف و ضرورت تحقیق)
فراهان از مناطق باستانی استان مرکزی است که از گذشته تاکنون دارای سابقه درخشان در تاریخ ایران است. وجود بزرگانی چون امیرکبیر و قائممقام فراهانی و … نشان از این اهمیت در تاریخ است. از گذشته نیز نام فراهان بهعنوان یکی از قدیمیترین مکانها، در ایران باستان ریشه دارد و نشان از وجود تمدنی دیرینه در این سرزمین است. یکی از موارد مهم این برتری، تشیع فراهان است که از گذشتهای دور این منطقه به تشیع معروف بوده و همواره در تاریخ، نام آن جزء سرزمینهای شیعه به شمار میآمده است.
بررسی تشیع منطقه میتوانست از موضوعات اساسی و مهم در تاریخ فراهان باشد و با توجه به اینکه تحقیق کامل و جامعی در این زمینه صورت نگرفته بود، ضرورت آن بیشتر احساس میشد. به همین دلیل اینجانب بر آن شدم تا با کمک خداوند و در حد مقدور و با توجه به منابع موجود در خصوص تشیع منطقه تحقیق کنم و نتیجه آن را بهصورت یک مجموعه ارائه دهم.
بحث و بررسى در موضوع تاریخ تشیّع شهرها ازآنرو ضرورى است که پیشینۀ مذهبى مردم این مرزوبوم و بهخصوص رفتارهاى اجتماعى برخاسته از مذهب را نشان مىدهد و مىتواند در شناخت علل برخى رویدادها در نسلهاى بعدى، به مورخ و جامعهشناس یارى رساند. باآنکه نفس آشنایى با تاریخچۀ مناطق و بررسى تواریخ محلی ارزشمند است، معرفى شخصیتهاى تاریخى، که بسا در لابهلاى کتابهاى قدیم گمنام ماندهاند و همچنین آشنایى دقیقتر و علمى با آثار برجایمانده از آن دورهها، بر ضرورت چنین مباحثى مىافزاید.
طرح مسئله
تشیع فراهان از دیرباز موردتوجه و اشاره منابع مختلف تاریخی قرار داشته است، ولی فقدان وجود یک اثر مستقل دراینباره، بنده را بر آن داشت تا به بررسی مستقل این موضوع بپردازم. مسئله اصلی این تحقیق بررسی ورود تشیع به منطقه فراهان است. در همین راستا سؤال تحقیق اینگونه مطرح شد.
سوال اصلی
ورود و گسترش تشیع به منطقه فراهان چگونه صورت پذیرفته است؟
البته این موضوع در محدوده زمانی تا سال 905 هجری قمری، یعنی از ورود مذهب تشیع به ایران و منطقه جبال تا آغاز دوره سلطنت صفویان که مذهب شیعه در ایران رسمی شد را شامل میشود.
سؤالات فرعی
1- دلایل و زمینههای ورود و گسترش تشیع به منطقه فراهان چیست؟
2- مهمترین چالشها و موانع ورود تشیع در فراهان چه بود؟
3- رشد و گسترش تشیع در فراهان چه فراز و نشیبهایی را طی کرد؟
4-رشد و گسترش تشیع چه اثرات و پیامدهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بر فراهان داشت؟
فرضیات تحقیق
فرضیات اصلی تحقیق این است که عوامل مهم و مؤثر در تشیع منطقه فراهان، رواج تشیع در قم و نزدیکی آن به منطقه، عبور علویان مهاجر از این ناحیه و توجه مردم منطقه به اندیشه های ضد استبدادی و تلاش برای مقابله با ظالم تشیع است. فرضیه رقیب تحقیق نیز میتواند وجود عقاید شیعی از همان ابتدای ورود تشیع به ایران باشد.
و.....
براي دانلود متن كامل پايان نامه اينجا كليك كنيد
لینک بالا اشتباه است
:: بازدید از این مطلب : 585
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0